Promocja!

Promocja

poduszka anatomiczna pod nogi tempur

01.07.2014 do 31.07.2014

Promocja od dnia 01-07-2014 do dnia 31.07.2014

Najczęściej czytane

Wiadomości

podziel się na Facebooku dodaj kanał RSS prześlij artykuł drukuj artykuł
Wybrana mała czcionka

Porada dietetyka. Co jeść przy problemach z tarczycą?

Tarczycę można także badać ultrasonografem.

©iStockphoto.com/choja

Tarczycę można także badać ultrasonografem.

Choroby tarczycy dotykają przede wszystkim - choć nie tylko - kobiet. Zmiana masy ciała, złe samopoczucie, zmęczenie, sucha skóra, łamliwe włosy, zwiększone odczucie zimna - to objawy, które mogą świadczyć o problemach w funkcjonowaniu tego gruczołu.

.

Zapraszamy na kolejne porady, udzielane naszym czytelnikom przez mgr Annę Słomkowską z Poradni Dietetycznej Vita-Clinic.

Zdrowa tarczyca wytwarza hormony (trójjodotyroninę i tyroksynę), dzięki którym m.in. regulowana jest przemiana materii we wszystkich komórkach, metabolizm tłuszczów i cholesterolu w organizmie, oraz temperatura ciała.

Do produkcji hormonów tarczyca potrzebuje jodu, który przyswaja z powietrza lub pożywienia. Kiedy ten gruczoł przestaje prawidłowo pracować i wytwarzanie hormonów spada lub zostaje zahamowane, zaczynamy odczuwać charakterystyczne objawy:

- przewlekłe zmęczenie i spadek koncentracji,
- wzrost masy ciała - bez wcześniejszej zmiany diety lub aktywności fizycznej,
- zaparcia,
- zwiększoną wrażliwość na zimno,
- skóra staje się zrogowaciała i blada, a włosy łamliwe,
- u kobiet zaburzenia miesiączkowania,
- mogą też pojawiać się obrzęki powiek i okołostawowe.

Zauważalne są również zmiany związane z pracą serca, które przy niedoczynności tarczycy "zwalnia", a oddechy stają się płytkie.

By poznać ostateczną diagnozę trzeba jednak przeprowadzić badania badania laboratoryjne poziomu hormonów tarczycy (FT4), które w tej chorobie są obniżone i badanie hormonu przysadki mózgowej (TSH) sterującej pracą tarczycy, które w zależności od rodzaju niedoczynności może być podwyższone lub obniżone. Dodatkowo wykonuje się oznaczanie przeciwciał, aby zdiagnozować chorobę Hashimoto oraz oznacza się poziom żelaza, gdyż niedoczynności może towarzyszyć niedokrwistość. Sprawdza się także poziom cholesterolu, który bardzo często jest podwyższony. Do pełnego obrazu tej choroby wykonuje się badanie USG tarczycy i jamy brzusznej oraz EKG, aby sprawdzić pracę serca.

Przyczyny tej choroby nie zawsze leżą po stronie samego narządu, kiedy to przestaje on wytwarzać dostateczną ilość hormonów. Ich spadek najczęściej jest spowodowany brakiem wystarczającej ilości jodu w organizmie oraz/lub procesem zapalnym gruczołu - mówimy wtedy o autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy (choroba Hashimoto).. Zaburzenia doprowadzające do słabszej czynności tarczycy mogą być spowodowane niewłaściwym wytwarzaniem hormonu przysadki, który "wydaje polecenia" tarczycy. Innym powodem może być nieprawidłowa praca "szefa wszystkich szefów", czyli podwzgórza nadzorującego pracę przysadki. Niedoczynność u kobiet może pojawić się również po porodzie, jednak w wielu przypadkach ustępuje.

Leczenie niedoczynności polega najczęściej na podawaniu hormonów tarczycy (l-tyroksyna), które są terapią długoterminową lub stosowaną do końca życia. Czynnikiem wspomagającym jest również dieta, której zadaniem jest regulowanie masy ciała (najczęściej doprowadzenie do jej spadku), przyspieszenie metabolizmu, dostarczenie odpowiedniej ilości jodu i zwiększenie spożycia białka.

Główne zalecenia dietetyczne:

- z uwagi na wolniejszy metabolizm, zleca się przyjmowanie znacznie mniejszej dawki kalorii niż osoby zdrowe,
- dieta powinna być bogata w białko zwierzęce pochodzące m.in. z: ryb, chudego drobiu, jogurtów, kefirów, chudych serów twarogowych,
- spożywanie dużej dawki błonnika, który pomoże regulować poziom cukru we krwi, szybciej zaspokoi głód i zapobiegnie zaparciom,
- codziennie zjadanie porcji węglowodanów złożonych, zawartych m.in. w ciemnym pieczywie, grubych kaszach, warzywach i musli - porcja "dobrych cukrów" pomoże w walce z ewentualną depresją, często występującą jako objaw tej choroby,
- spożywanie produktów zawierających jod, który jest ważnym składnikiem tyroksyny. Uwaga, nadmiar jodu również może być szkodliwy - wszędzie potrzebna jest równowaga.
- produkty powinny być również bogate w składniki potrzebne do syntezy tyroksyny tj. cynk i witamina E - zawarta w skorupiakach, mięsie, kiełkach pszenicy i ziarnach słonecznika; witaminy B6 potrzebnej do prawidłowego przyswajania jodu - znajduje się w bananach i łososiu,
- z uwagi na zaburzenia w metabolizmie cholesterolu należy unikać: potraw bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się głównie w tłustych produktach zwierzęcych oraz słodyczy dostarczających "złych cukrów", które powodują dalsze przybieranie na wadze,
- należy pamiętać o jedzeniu 4 - 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu, dzięki czemu nasz organizm nie jest zmuszony oszczędzać i reguluje metabolizm, pokarm jest łatwiej trawiony i przyswajany,
- wypijać przynajmniej 1 l wody dziennie,
- nie należy przejadać się pod wieczór, aby nie "obciążać" układu pokarmowego. Ostatni posiłek powinien pojawić się ok. 3 godzinny przez pójściem spać.

Wszelkie informacje zawarte w artykule mają charakter poradnikowy i nie mogą być podstawą diagnozy lub leczenia chorób tarczycy.
Dodaj zdjęcie do artykułu
Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Tytuł:
Treść:
Autor:
E-mail (opcjonalny):
Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Opinie (razem: 43)

Dodaj opinię

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.