• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Marchewka w służbie urody i zdrowia

Agnieszka Majewska
10 lutego 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Zdrowe, słodkie, mało kaloryczne, niedrogie i dostępne niemal przez cały czas. Podpowiadamy, jak wykorzystać marchewkę dla zdrowia i urody. Zdrowe, słodkie, mało kaloryczne, niedrogie i dostępne niemal przez cały czas. Podpowiadamy, jak wykorzystać marchewkę dla zdrowia i urody.

Marchewka to warzywo stanowczo niedoceniane, które powinno stale gościć w naszej diecie. Nie można przecenić jej dobroczynnych właściwości. Witaminy, minerały, walory smakowe, a do tego niewiele kalorii. To tanie i dostępne cały rok warzywo jest też "pogromcą" wielu dolegliwości.



W kolejnym odcinku z cyklu "Natura dla zdrowia i urody" podpowiadamy, jak samodzielnie i i szybko zrobić domowe kosmetyki czy produkty wykorzystywane w lecznictwie lub kuchni. W tym odcinku główną rolę gra marchewka.

Jadasz marchewki?

Skład, który robi wrażenie

Najbardziej imponująca jest zawartość witaminy A. W 100 gramach znajdziemy 428 proc. RDA, czyli czterokrotnie więcej niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie. Mimo jej ogromu jest jeszcze miejsce na witaminy C, K, PP, E, B1, B2, B6 a także potas, i w mniejszych ilościach wapń, żelazo, fosfor, miedź, jod, w towarzystwie błonnika, kwasu foliowego i jabłkowego, pektyn i flawonoidów.

Marchewka w służbie urody

Warto pamiętać, że już sama obecność tego warzywa w diecie to krok w stronę urody. Potas sprawia, że skóra jest gładka i jędrna, a witamina młodości zapobiega i walczy ze zmarszczkami.

- Witamina A, której w marchwi jest pod dostatkiem, to jedna z najważniejszych witamin dla naszej skóry - mówi Alicja Jeleniewska, dietetyk medyczny z poradnictwa żywieniowego Dietallis. - Dzięki niej skóra jest gładka, delikatna, zyskuje piękny zdrowy koloryt, jest odpowiednio nawilżona. Wpływa także na regulowanie czynności gruczołów łojowych oraz regeneracji naskórka. Przeciwdziała również nadmiernemu wypadaniu włosów.
Co kryje się w marchewce? Witaminy A, C, K, PP, E, B1, B2, B6, a także wapń, żelazo, fosfor, miedź, jod w towarzystwie błonnika, kwasu foliowego i jabłkowego, pektyn i flawonoidów. Co kryje się w marchewce? Witaminy A, C, K, PP, E, B1, B2, B6, a także wapń, żelazo, fosfor, miedź, jod w towarzystwie błonnika, kwasu foliowego i jabłkowego, pektyn i flawonoidów.
Nawilża naszą skórę od środka i wspomaga leczenie wszystkich jej dolegliwości. Jest niezbędna dla każdego, kto lubi słońce, przygotowuje bowiem naszą skórę do opalania, zapobiegając przy tym wolnym rodnikom i przedwczesnemu jej starzeniu.

Bogaty skład jak i wysoka zawartość beta-karotenu sprawiły, że marchew już dawno trafiła do przemysłu kosmetycznego. Znaleźć ją możemy w kremach, olejkach czy emulsjach. Wyciąg z marchwi ma działanie zmiękczające i lekko ściągające, jest też komponentem w kremach przeciwzmarszczkowych do twarzy i pod oczy. Stosowana jako składnik ochronnych kremów do opalania, a także tych pielęgnujących opalenizną, pozwalających się nią dłużej cieszyć. Zmniejsza przebarwienia skóry, działa odżywczo i odświeżająco. Osoby z cerą trądzikową pokochają ją za działanie regulujące, oczyszczające, wzmacniające i mineralizujące skórę.

Maseczka karotenowa
Szybka, prosta i skuteczna maseczka karotenowa. Szybka, prosta i skuteczna maseczka karotenowa.
Szybka, prosta i skuteczna. Myjemy, ścieramy na tarce i nakładamy. Zmywamy po 20 minutach. Idealny zabieg przy cerze problematycznej, tłustej, przetłuszczającej się, trądzikowej, bladej czy zwiotczałej.
Posiadacze cery suchej i wrażliwej powinni wzbogacić bazę i dodać łyżkę twarogu, a powstałą masę zmieszać z jednym żółtkiem. Inną propozycją jest ucieranie soku ze świeżo startej marchewki z kilkoma kroplami cytryny i oliwą z oliwek do konsystencji majonezu. Trzymamy około 30 minut, następnie zmywamy ciepłą wodą. Taka maseczka odżywi skórę twarzy, szyi i dekoltu.

Co zrobić z sokiem, który zostanie? Jeśli nie wypijemy całego zastosujmy go jako tonik. Taki kosmetyk będzie pomocny przy suchej, bladej cerze z utratą elastyczności i zmarszczkach. Wacikiem zanurzonym w soku przecieramy wybrane miejsca. Możemy także zostawić go na dłużej, nawet na kilkadziesiąt minut, do całkowitego wchłonięcia.

Świeże warzywa są skarbnicą witamin, olejków, mikroelementów, kwasów i innych substancji, które mogą być wykorzystane w pielęgnacji urody. Te podane powyżej to nie wszystkie możliwości wykorzystania marchewki w domowym spa. Jeśli zainteresował was temat poszukajcie przepisów. Godna polecenia jest między innymi płukanka czy maska do włosów.

Olejek z nasion dzikiej marchwi choć mało znany, często jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Przyjemny zapach wpływa relaksująco i odprężająco, dlatego używany jest między innymi jako olejek do masażu i przy aromaterapii. Ma silne właściwości nawilżające, napinające, odżywcze i regenerujące. Chroni przed szkodliwymi czynnikami środowiska, w tym słońca, ma naturalny filtr SPF 38! Idealny dla skóry suchej czy spierzchniętej, a także suchych, łamliwych włosów z rozdwojonymi końcówkami. Nadaje się do zastosowań zarówno zewnętrznych jak i wtedy, gdy stosujemy go w formie suplementu.

Z racji tego, że marchewka działa jako kosmetyk także od środka, warto pamiętać, żeby zachować umiar. Zbyt duża ilość spożywanej marchwi może doprowadzić do efektu odwrotnego niż zamierzony. Skóra stanie się sucha a my będziemy straszyć jej bardzo pomarańczowym odcieniem. Pamiętajmy także aby przed każdym zastosowaniem kosmetyków domowych robimy oczywiście próbę uczuleniową w niewidocznym miejscu.

Chrupmy na zdrowie!

Czy wiecie przed czym się chronicie jedząc surówkę z marchwi do obiadu?

- Częste jej spożywanie reguluje procesy trawienne, zapobiega wzdęciom, korzystnie wpływa na stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, z którego powstaje w naszym  organizmie witamina A. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, zapobiega zaćmie. - mówi Anna Piaścik z poradni dietetycznej Medicago. - Oprócz beta-karotenu marchewka jest cennym źródłem kwasu foliowego i witamin z grupy B, które wpływają na układ nerwowy oraz regulują metabolizm. Błonnik zawarty w marchwi pomaga w walce z zaparciami i reguluje trawienie.
Korzeń marchwi to nie tylko zdrowe oczy. Poza poprawą wzroku (zwłaszcza w ciemności), ochroną przed zapaleniem spojówek i wysychaniem błony śluzowej oka, wykazuje także skuteczne działanie przeciwpasożytnicze, przeciwcukrzycowe, moczopędne, rozkurczowe dla naczyń krwionośnych, dba o śluzówkę i kondycję układu oddechowego, obniża poziom cholesterolu, a neutralizując wolne rodniki, zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory. Blokuje między innymi działanie rakotwórczego związku (benzopirenu) znajdującego się w dymie tytoniowym. Udowodniono także jej lecznicze właściwości powstrzymujące wzrost komórek rakowych mózgu, skóry czy wątroby.

W przeciwieństwie do surowej - gotowana marchew idealnie nadaje się na zaburzenia trawienne takie jak biegunka, skutecznie ją hamując. - zapewnia Jeleniewska. - A z gotowanej marchewki można przygotować wiele dań: zupy, pasty do pieczywa, pasztety, ciasta.

Dla kogo w jakiej postaci?

- Marchew zaleca się przede wszystkim spożywać w postaci surowej np. soki, surówki, ze względu na działanie regulujące trawienie oraz poprawiające perystaltykę jelit. - informuje Alicja Jeleniewska. - Surowa marchew ma niski indeks glikemiczny, dlatego też polecana jest osobom z nadwagą i chorobami metabolicznymi. Gotowana marchew natomiast ma wysoki indeks glikemiczny i powinna być unikana przez cukrzyków, osoby z nadwagą i nadciśnieniem.
Warto wiedzieć


Możemy ją jeść na wiele sposobów, ale to surowa marchewka jest najbardziej wartościowa, choć jest bardziej ciężkostrawna od tej gotowanej. Poddana obróbce termicznej traci część wartości odżywczych, ale jest dużo bardziej lekkostrawna, nie obciąża żołądka, dzięki czemu mogą ją jeść nawet malutkie dzieci.

Jeśli jadamy surową marchew, nie zapominajmy o dodaniu kilku kropel oliwy z oliwek, ulubionego oleju lub orzechów czy pestek by ułatwić wchłonięcie i przyswojenie witamin A, D, E, K, czyli tych rozpuszczalnych w tłuszczach a przed jedzeniem należy pamiętać o usunięciu jej górnej części, zwłaszcza gdy jest zielona, gdyż może być toksyczna.

Jak, gdzie i co kupować?

Najlepiej hodować samemu lub kupować bezpośrednio od rolnika ekologicznego, ponieważ marchew z łatwością gromadzi wszelkie toksyny szkodliwych nawozów czy zanieczyszczeń glebowych (rolnicy używający naturalnych nawozów to wciąż rzadkość), chociaż wiem, że mało kto ma taką możliwość. Dlatego kupną marchew o nieznanym pochodzeniu trzeba bardzo dobrze umyć i spłukać wrzątkiem. Niektórzy zalecają nawet odlać pierwszą wodę po jej zagotowaniu i zalać ponownie świeżą. Nie powinniśmy kupować marchwi umytej, pokrojonej, zapakowanej w folię czy tackę.

Babeczki marchewkowe, które zrobisz szybko i smacznie. Babeczki marchewkowe, które zrobisz szybko i smacznie.
Jeśli znudziła wam się marchewka w postaci surówki czy soku wypróbujcie przepis na mufiny marchewkowe według poradni dietetycznej Dietallis.

- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 30 g cukru brązowego
- 10 g cukru waniliowego
- 180 g utartej marchwi
- 50 g rodzynek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml mleka krowiego/roślinnego
- 35 ml oleju roślinnego
- łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kakao
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu greckiego

Do przesianej mąki, wsypujemy do miski wszystkie suche składniki, następnie dodajemy płyny, utartą marchew. Wszystko razem łączymy łyżką i nakładamy po jednej dużej łyżce ciasta do foremek.
Babeczki pieczemy w temperaturze 180 °C przez 30 minut, następnie wyciągamy z foremek/papilotek i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Jedna mufinka to około 120 kalorii.

Miejsca

Opinie (25) 6 zablokowanych

  • po prawdziwą jeżdżę do cioci na wieś (1)

    W sklepie nie ma ekologicznej do tego sprzedają modyfikowana genetycznie

    • 9 3

    • modyfikowana genetycznie marchewka? czyli jaka? jestem biologiem i jak czytam komentarze o tym co jest modyfikowane a co nie i jaka to straszna tragedia to śmiać mi się chce bo to wszystko wynika z niewiedzy. Prawda jest niestety taka, że ludzi na Ziemi jest po prostu zbyt dużo aby nie wspomagać rolnictwa modyfikowanymi roślinami. Inaczej zabrakłoby nam jedzenia i byłoby ono duuużo droższe. Modyfikuje się rozmiary roślin, by dawały duże owoce. GMO można swoją drogą wykonać samemu krzyżując 2 odmiany rośliny we własnym ogródku, laboratoryjnie jest po prostu szybciej. Także GMO jest raczej naszym przyjacielem niż wrogiem. Bać się trzeba dodawania antybiotyków do paszy zwierzęcej - bo sami sobie hodujemy lekooporne bakterie.

      • 1 1

  • nie przyjmnie sie.Polska ,prawdzwa Polska cebulą stoi (1)

    a prawdziwy Polak pije tylko koktajla z cebuli.

    • 5 10

    • i popija olejem napędowym

      • 2 0

  • (2)

    Rok temu kosztowała 1,2 zł za kg w tym roku dwa razy drożej a do tego sucha jak wiór....dzięki za takie witaminy za drogo

    • 5 3

    • (1)

      Zamiast narzekać - zmień pracę. Jest tyle ofert, wystarczy tylko chcieć i mieć odwagę coś zmienić w swoim życiu :) Od niedawna pracuję w domu i prowadzę swój biznes. Fakt, że jest więcej pracy i moje obowiązki nie zaczynają się o 8, a kończą o 16, ale wiem że pracuję na siebie i ode mnie zależy to, ile zarobię.

      • 4 4

      • Zmień pracę i weż kredyt,łot jak to niektórym łatwo się mówi

        • 0 1

  • Powinna Pani napisać, że marchew jest szkodliwa dla osób palących. (5)

    • 1 6

    • a to dlaczego? (2)

      • 4 1

      • W badaniach klinicznych wykazano, że osoby, które palą papierosy i przyjmują preparaty beta-karotenu, częściej zapadają na (1)

        nowotwory płuc i krtani.

        • 1 4

        • badania wykazały, że marchew blokuje toksyczny związek jakim jest benzopiren znajdujący się w dymie papierosowym, więc zależy kto na jakie badania patrzy

          • 4 1

    • (1)

      jest dokładnie przeciwnie, marchew jest wskazana dla palących :)

      • 4 3

      • wskazane powinno być generalnie unikanie palenia ;)

        • 6 1

  • Marchewka

    Bardzo dobre jest też ciasto marchewkowe, najlepsze w wersji wegańskiej :) Bardzo lubię również gniecione ziemniaki z gotowaną marchewką lub marchewkę zasmażaną do obiadu :)

    • 3 0

  • Frytki z marchewki wymiatają! (2)

    Wystarczy oprószyć curry i gałką muszkatołową, dodać trochę oliwy, wysypać na blachę i do piekarnika. Polecam!

    • 4 0

    • robimy także frytki z selera- pycha (1)

      • 2 0

      • Znamy :)

        Jeszcze lepsze niż marchewki.

        • 0 0

  • z którego roku te badania? (1)

    " C, K, PP, E, B1, B2, B6 a także potas, i w mniejszych ilościach wapń, żelazo, fosfor, miedź, jod, w towarzystwie błonnika, kwasu foliowego i jabłkowego, pektyn i flawonoidów"

    czy obecne marchewki spełniają te kryteria?

    • 1 2

    • chyba raczej "to już" rzadkość ;)

      rolnicy używający naturalnych nawozów to wciąż rzadkość

      • 2 0

  • szkoda, że jako diabetyk, nie mogę jeść gotowanej ( mało mogę)

    ale za to surową wcinam jak królik

    • 3 0

  • Coś można wykombinować

    Sama marchew niet. Ale coś tam z tego się da wykombinować żeby było zjadliwe :) i zdrowe

    • 2 0

  • soki

    Polecam przejsc na diete sokami. Soki najlepiej spozywac swiezo wyciskane.Oczywiscie owoce i warzywa powinny byc z dobrego zrodla.Wazna jest tez wyciskarka,najlepiej wolnoobrotowa np:terapiasokami.pl/wyciskarka-kuvings-c9500.Wowczas dostarczamy organizmowi niezbednych witamin i enzymow.Tego soki ze sklepu ci nie dadza.Pozdrawiam

    • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Z psychodietetyczką przy herbacie

spotkanie

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

III Konferencja. Autyzm. Od diagnozy do samodzielności

konferencja

Najczęściej czytane