• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gruszki - smakują, leczą, upiększają

Agnieszka Majewska
12 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Gruszki wciąż są jednym z ulubionych sezonowych owoców Polaków. Swą popularność zawdzięczają smakowi, łatwej dostępności, przystępnej cenie, możliwościom wykorzystania i zastosowania w kuchni oraz sporym właściwościom odżywczym. Gruszki wciąż są jednym z ulubionych sezonowych owoców Polaków. Swą popularność zawdzięczają smakowi, łatwej dostępności, przystępnej cenie, możliwościom wykorzystania i zastosowania w kuchni oraz sporym właściwościom odżywczym.

Gruszki - chociaż nie tak popularne jak jabłka - to wciąż jedne z ulubionych jesiennych owoców Polaków. Żółte, zielone, czerwono-pomarańczowe, małe czy duże okazy, twarde, miękkie, słodkie mniej lub bardziej, wszystkie one mają niepowtarzalny smak i równie wiele niepowtarzalnych składników zapewniających nam zdrowie i urodę.





W naszym cyklu "Natura dla zdrowia i urody" pokazujemy, jak "zwykłe" jedzenie może niezwykle dobrze wpływać na nasze samopoczucie, lecząc dolegliwości i poprawiając nasz wygląd, a które jest tuż obok - na łące, działce, ogrodzie, w lesie czy na straganie.

Ostatnio pisaliśmy o rokitniku, dziś kolej na gruszę.

Gruszki - właściwości



Gruszki są niezwykle bogate w potas, ale zawierają również: fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód, miedź, bor i jod. Dodatkowo obfitują w witaminy - B1, B2, B6, C, E i PP i kwas foliowy. W swoim składzie zawierają także kwasy owocowe (jabłkowy, cytrynowy), węglowodany, błonnik i pektyny.

Na co jest dobra gruszka?



Gruszki przyspieszają wzrost i wzmacniają paznokcie zapobiegając przy tym ich rozdwajaniu i łamaniu, wyciąg z tego owocu wykorzystywany jest także w leczeniu różnych chorób skórnych takich jak: dermatozy, egzemy czy trądzik, ale najczęściej wymienia się ich zalety dotyczące pielęgnacji skóry i włosów.

- Gruszkę stosuje się w kosmetyce dosyć często. Owoc ten sprawdza się szczególnie dobrze w walce z suchymi włosami i skórą. W przypadku pielęgnacji włosów, gruszka, dzięki glukozie, którą w sobie zawiera, wpływa korzystnie na rozdwojone końcówki. Z kolei polifenole, antyoksydanty, witaminy, węglowodany i minerały sprawiają, że skóra jest gładka, uspokojona i pozbawiona zmarszczek - mówi kosmetolog Malwina Markowska z gabinetu kosmetycznego Kashmir Spa. - Ekstrakt z gruszki jest idealny również w przypadku skóry trądzikowej. Możemy spotkać tę substancję czynną między innymi w kremach do skóry tłustej, zanieczyszczonej czy właśnie trądzikowej.
Maseczka gruszkowa nawilży i ukoi suchą cerę. Jeśli masz dostęp do liści możesz zrobić maseczkę wybielającą. Utrzyj lub zmiksuj liście, dodaj odrobinę soku z cytryny i gotowe. Maseczka gruszkowa nawilży i ukoi suchą cerę. Jeśli masz dostęp do liści możesz zrobić maseczkę wybielającą. Utrzyj lub zmiksuj liście, dodaj odrobinę soku z cytryny i gotowe.
Polifenole zawarte w gruszkach neutralizują działanie wolnych rodników, a co za tym idzie, chronią naszą skórę przed przedwczesnym starzeniem się oraz przed szkodliwym promieniowaniem UV. Nawilżają suchą i popękaną po letnim okresie skórę. Mają działanie odżywcze, uspakajające i rewitalizujące. Gruszki wygładzają zmarszczki i niedoskonałości skóry, pozostawiając ją jędrną i promienną. Poprawiają stan cery suchej, zmęczonej, szarej, dojrzałej, tłustej i trądzikowej.

Domowe kosmetyki z gruszką



Maseczka gruszkowa do cery suchej

Gruszkę ucieramy na tarce. Dodajemy po łyżeczce oliwy i miodu. Nakładamy na twarz, szyję i dekolt na około 20 minut. Spłukujemy letnią wodą. Taka maseczka nawilży i zapewni odpowiedni poziom nawodnienia.

To jedna z tych owocowych maseczek, które możemy modyfikować wedle uznania korzystając ze składników, które lepiej przysłużą się naszej skórze. Oliwę możemy zamienić na inny olej roślinny lub też nie dodawać jej wcale, jeśli mamy cerę tłustą lub trądzikową. Możemy dodać gęstą śmietanę, jogurt lub twaróg, płatki owsiane, sok z cytryny czy ubite białko lub nałożyć po prostu samą startą gruszkę bez dodatków. Wszystko zależy od tego, jakie są wymagania naszej cery.

Lotion do cery tłustej

250 ml soku z gruszek łączymy z 250 ml soku ze świeżych ogórków. Dodajemy około 100 ml spirytusu 70 proc. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przelewamy do ciemnej butelki. Stosujemy tak jak zwykły tonik do przemywania twarzy. Wstrząsnąć przed użyciem.

Pamiętajmy, że gruszki pielęgnują naszą urodę nie tylko od zewnątrz, ale także od środka, dlatego warto uzupełnić ich kosmetyczne działanie wprowadzając je do diety.

Tarta gruszkowa na kruchym spodzie to tylko jedna z bardzo wielu propozycji, w których gruszki świetnie się sprawdzą. Tarta gruszkowa na kruchym spodzie to tylko jedna z bardzo wielu propozycji, w których gruszki świetnie się sprawdzą.

Dlaczego warto jeść gruszki?



Dzięki witaminom i minerałom, jakie zawierają, gruszki pozytywnie wpływają między innymi na pracę mózgu - bor poprawia zdolność koncentracji i wspomaga pracę szarych komórek a jod wpływa korzystnie na funkcjonowanie tarczycy oraz zapobiega utracie wapnia z kości, dlatego po dojrzałe owoce powinny sięgać osoby zagrożone osteoporozą. Potas to niezbędny składnik do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i kurczliwości mięśni. Na jego niedobór narażeni są między innymi zwolennicy intensywnego uprawniania sportu, powoduje też wzmożone pocenie się.

- Gruszki mają działanie moczopędne ze względu na zawartość potasu, więc zalecane są osobom z nawracającymi infekcjami dróg moczowych i kamicą nerkową - mówi dietetyk Małgorzata Krobska z Poradni Dietetycznej Balance. - Gruszki stanowią przede wszystkim dobre źródło błonnika rozpuszczalnego w postaci pektyn, które przez swoją zdolność żelowania ułatwiają wypróżnienia i regulują perystaltykę jelit, ale osoby ze schorzeniami jelitowymi, zespołem jelita drażliwego i skłonnością do wzdęć powinny uważać i raczej nie spożywać gruszek na surowo - można ewentualnie sięgnąć po gruszki duszone lub pieczone, które są bardziej lekkostrawne niż świeże.
Zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu, chorób układu sercowo-naczyniowego, zapobiegają nadciśnieniu i tworzeniu się skrzepów. Stanowią również idealną przekąskę dla cukrzyków, osób na diecie (mimo, że są słodkie, jedna gruszka to jedynie około 60-70 kcal.) i kobiet w ciąży - zawierają sporo kwasu foliowego, który może zapobiec wadom rozwojowym płodu.

Już niewielka ilość świeżego soku wyciśniętego z gruszek pomaga wydalić toksyny z organizmu, wspomaga leczenie zapalenia dróg moczowych i gruczołu krokowego. Ma również właściwości przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Stosowany jest w trakcie i po przebytych chorobach jako środek wzmacniający i podnoszący odporność.

Herbata z liści gruszy ma lekki owocowy aromat i z powodzeniem może zastąpić herbaty owocowe ze sklepu. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - między innymi poprawia nastrój, oczyszcza krew i dodaje energii. Herbata z liści gruszy ma lekki owocowy aromat i z powodzeniem może zastąpić herbaty owocowe ze sklepu. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - między innymi poprawia nastrój, oczyszcza krew i dodaje energii.
Napary i odwary z kwiatów i liści, podobnie jak w przypadku liści rokitnika, to ciekawa alternatywa dla czarnej herbaty. Poprawia nastrój, oczyszcza krew i dodaje energii. Suszone liście skutecznie hamują biegunkę. Herbatka gruszkowa polecana jest szczególnie małym dzieciom, które mają problemy z nerkami. Delikatnie, ale skutecznie oczyszcza, koi również stany zapalne. Arbutyna (silny antyoksydant) zawarty w liściach gruszy to istny eliksir zdrowia i młodości.

Herbata z liści gruszy

Garść liści gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Ostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Po ostudzeniu odcedzamy. Można dodać miód lub cukier czy też zdrowszą stewię. Lekki, delikatnie owocowy napój ugasi pragnienie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Gruszki znalazły szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Uznawane są za naturalne afrodyzjaki. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Przepisów jest co niemiara, zarówno z udziałem gruszek na słodko, jak i na słono (czy też ostro lub kwaśno), ale warto znać ten prosty przepis na kompot, jeśli nie macie czasu na długie i żmudne przygotowywanie przetworów.

Korzenny kompot z gruszek

Kilogram dojrzałych gruszek myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Dodajemy kilka goździków, szczyptę kurkumy, cynamonu, imbiru i kardamonu. Gotujemy około 40 minut, aż owoce staną się miękkie. Wlewamy do wyparzonych słoików i odkręcamy do góry dnem.

Szacuje się, że jest od 30 do nawet 60 odmian gruszy (w zależności od autora). Każdy znajdzie coś dla siebie. Szacuje się, że jest od 30 do nawet 60 odmian gruszy (w zależności od autora). Każdy znajdzie coś dla siebie.
Mimo iż same rzadko są powodem alergii, mogą się do niej przyczynić. Do uczulenia dochodzi najczęściej w wyniku reakcji krzyżowej między pyłkami drzew a białkami pokarmowymi. Osoby, u których owa alergia występuje to te, które są uczulone na pyłki (najczęściej brzozy). Alergia na gruszki objawia się zazwyczaj katarem i pokrzywką w miejscach kontaktu owocu ze skórą (palce, wargi).

Warto pamiętać

Najcenniejsza z całego owocu, podobnie jak w przypadku jabłka, jest skórka, dlatego jeśli jest taka możliwość, jeść powinniśmy je w całości (umyte wcześniej). Jeśli musimy je obrać ze skórki, to powinniśmy zrobić to jak najcieniej.

Wystrzegać również powinniśmy się jedzenia gruszek bardzo dojrzałych (przejrzałych), żółtych, zwłaszcza tych, na których znajdują się brązowe plamy, wywoływane przez rakotwórcze mikotoksyny.

Opinie (21) 1 zablokowana

  • mam miejsce gdzie rosną i można zrywać. nie wiem tylko po co? nadają się na wino?? (7)

    • 8 1

    • Wina nie próbowałam.
      My mamy sporo gruszek w sadzie. Te,nie zjedzone trafiają na kompoty i soki. Dzieciaki uwielbiają.

      • 3 4

    • (1)

      Gdzie to miejsce? :)

      • 4 0

      • W moim dwuhektarowym ogródku :) Smaczne owoce, zero chemii :) Jest kilka odmian - jedne lepsze do jedzenia (mogą całą zimę przeleżeć w piwnicy), inne idealne na soki i kompoty. Na dniach ruszy sie temat jabłek, właśnie są zrywane, też bedą z nich m.in. kompoty i soki.

        • 3 3

    • Na nalewkę na pewno

      • 4 0

    • każdy owoc nadaje się do wina
      z gruszek pewnie będzie smakowało cydrowo

      • 3 0

    • na nalewke!

      • 4 0

    • Na nalewkę jak najbardziej.

      jest mnóstwo przepisów w sieci.

      • 3 0

  • Niepopularne?Gruszki są 10 razy smaczniejsze od Jabłek!Jakbłka i gruszki to nasze najlepsze owoce! (5)

    Teraz Gdy UE zawaliła nas śmieciową żywnością ,i bezwartosciowymi owocami jak holenderskie truskawki itp .Polskie skarby wracaja do łask Mimo ze są nadal drogie to coraz bardziej popularne!Gruszka jest pyszna konferencja z której sok az cieknie i jest mega słodka była przysmakiem całe dzieciństwo!!Do tego był super smaczny słodki agrest i cała masa innych owoców i warzyw! Ale Zrobili sobie z Polski rynek zbytu zasypują bananami ,pomarańczami tak pryskanymi ze to świeci w nocy! Kazdy powinien co dziennie zjadac minimum 2 jabłka i jedną gruszkę!!Ale UE dla niedorozwiniętych wymyśliła nawet winogrona bezpestkowe!!Bo im pestki nie smakuja to że pestki sa najbardziej wartosciowe to juz maja to gdzies gorzej sie sprzedaja!

    • 22 2

    • (4)

      mityczna śmieciowa żywność, wiedziałem że o niej będzie jakiś post :D

      • 1 3

      • (1)

        To ja zryj. Smacznego.

        • 4 1

        • łał, dzięki za pozwolenie łaskawco

          • 0 1

      • są jeszce takie głąby które twierdza ze te pedzone sztucnie smieci do jedzenia są zdrowe :) (1)

        ha ha gdyby nie internet i głąby które chwalą się głupotą to byś my nie wiedzieli ze jeszcze tacy istnieją :)

        • 0 1

        • I robisz pierożki bezglutenowe z mąki kasztanowej?
          Mięsa nie jesz i dzieci nie szczepisz?

          • 0 0

  • ja robie od lat płukanke gruszkowa z lisci bo mam w ogordzie :) i same gruszki tez wcinam, ale tylko te twarde, sa mega slodkieeee

    • 2 0

  • Hm... (1)

    Najlepsza to jest... pupa w gruszke ;)

    • 9 2

    • że jak ????

      • 0 0

  • Kto dostarcza w trójmieście najlepsze gruszki/ owoce?

    • 1 1

  • Hm, muszę spróbować tej herbatki z liści.

    • 2 1

  • Smażymy na chrupko boczek surowy wędzony w plastrach. Zdejmujemy. Na tłuszczyku pozostałym smażymy pokrojone gruszki opruszone cukrem brązowym, garść orzechów włoskich z łyżką masła. Dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy. Już na talerzu kruszymy ser gorgonzola i ozdabiamy obficie rukolą. Makaron powinien być słodko-słony. Pozdrawiam.

    • 1 0

  • Lubię gruszki

    Najbardziej laski z figurą gruszki, latynoskie grube uda i tyłek to jest coś wspaniałego...
    Ale fajna jest też zabawa betoniarką-gruszką.

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

IV Gdańskie Dni Zdrowia

spotkanie, konferencja

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Prawa Medycznego: Nowoczesne technologie a prawo medyczne

konferencja

Najczęściej czytane