• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Energetyczne batoniki z domowego przepisu

Anna Świrkowicz [ASE Team]
6 maja 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
  • Miód podgrzej tak aby zrobił się płynny
  • Do miodu dodaj banany i blenderem zamień na apetyczną papkę
  • Teraz dodaj płatki i wymieszaj
  • Orzechy: laskowe, włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itd. - posiekaj
  • To samo zrób z owocami (rodzynki, daktyle, figi, żurawina, morele, śliwki, jabłka, co kto lubi)
  • Wymieszaj z płatkami, bananami i miodem. Następnie na płaskiej blasze, lekko natłuszczonej uformuj prostokąt o grubości ok. 1 cm, uklep z każdej strony żeby był dosyć zwarty, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
  • Po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój "placek" na kawałki. Mi wychodzi ich 16 sztuk ;)

Na dłuższym treningu, bądź żwawej wycieczce rowerowej dobrze jest mieć coś do jedzenia. Chemiczne żele raczej nie wchodzą w grę, a jeśli już, to tylko na zawodach. Uwielbiam banany, ale ich obieranie podczas jazdy i wyrzucanie później skóry gdzieś tam w krzaki jest kłopotliwe, przecież nie będę chowała jej z powrotem do kieszeni. Daktyle też są pożywne, ale trudno wyłowić je spomiędzy dętki i pompki więc chyba najbardziej praktyczne są owsiane batoniki.



Bazuję na budżetowych batonach muesli z marketu, ale lektura składu lekko mnie odstrasza. Czas wziąć sprawy we własne ręce. W internecie znajdziemy sporo przepisów, ale odrzucając te zakładające dodatek cukru, masła, tłustej śmietanki czy słodzonego mleka kondensowanego pozostaje nam taka oto prosta receptura:


-2 łyżki miodu - ok. 50 g.,
-2 dojrzałe banany - bez skóry ok. 250 g.,
-2 szklanki (500 ml) płatków owsianych - ok. 220 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych orzechów, pestek - ok. 140 g.,
-1 szklanka (250 ml) mieszanki ulubionych suszonych owoców - ok. 120 g.

Przygotowanie batonika wg poniższych czynności zajmie co najwyżej godzinę:

1. miód podgrzej tak aby zrobił się płynny
2. do miodu dodaj banany i blenderem zamień na apetyczną papkę
3. teraz dodaj płatki i wymieszaj
4. orzechy (laskowe, włoskie, migdały, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane itd.) posiekaj
5. to samo zrób z owocami (rodzynki, daktyle, figi, żurawina, morele, śliwki, jabłka, co kto lubi)
6. wymieszaj z płatkami, bananami i miodem
7. na płaskiej blasze, lekko natłuszczonej uformuj prostokąt o grubości ok. 1cm, uklep z każdej strony żeby był dosyć zwarty
8. i do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut, po tym czasie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.
9. po wyjęciu z pieca i ostudzeniu pokrój "placek" na kawałki - ja kroje na 16 batoników.

I gotowe:
Z pobieżnych obliczeń wynika, że jedna sztuka ma około 150 kcal (+/- B 3,6 g., T 6 g., W 19,4 g.)

PS. Miód w przepisie zastępuje tylko cukier i użyty jest dla lepszego smaku.

Żeby mieć energię i wygrywać zawody, trzeba dobrze się odżywiać Żeby mieć energię i wygrywać zawody, trzeba dobrze się odżywiać


Autor: Anna Świrkowicz [ASE Team]
Anna Świrkowicz [ASE Team]

Opinie (16) 4 zablokowane

  • (1)

    Rewelacyjny przepis, wyglądają przepysznie i pewnie też tak smakują.
    Zapisuję w zakładkach.
    Dzięki.

    • 17 0

    • ostatnio robie je bez dodatku miodu, suszone owoce i banany sa wystarczajaco slodkie

      • 5 0

  • Każde domowe batoniki lepsze niż kupowane. Ale przepis w stylu bierz co chcesz, zmieszaj rozdrabniaczem i upiecz :)

    Miód po podgrzaniu rzeczywiście tylko cukier zastępuje, choć lepszy taki niż biała śmierć :)

    • 9 0

  • Super!

    Zaraz śmigam do sklepu po produkty!
    Dzięki za przepis :)

    • 5 0

  • Przepis spoko... a ja zamiast miodu używam fruktozy. (1)

    • 1 10

    • fruktoza to największe zło :)

      jw

      • 9 0

  • Mniam ;)

    • 2 0

  • Jak z terminem przydatności? (2)

    Ile czasu można przechowywać batoniki do 2 tyg?.

    • 1 0

    • Ja jak robię, to wytrzymują tylko kilka dni

      Ale tylko dlatego, że moje oczy nie pozwalają na dłużej ;)))
      Jak nie zjem podczas treningu lub wypadu, to wieczorem do dobrego kina ;)))

      • 1 0

    • Batoniki wytrzymuja bardzo dlugo, przechowuje je w temp. pokojowej, czesto nawet nie w szczelnym pojemniku. pod koniec sa jedynie nieco wyschniete ;) Wazne jest aby nie trzymac ich w wilgotnym "srodowisku"

      • 1 0

  • pyszne

    Już zrobiłam. Łatwe i pyszne. Dzieciakom też bardzo smakuje. Jutro wezmą do szkoły.
    Zdrowa i smaczna przekąska.

    • 2 0

  • ulepszenia i wariacje na temat i tak rewelacyjnych przekąsek :)

    ja zamiast dużego prostokąta, formuje okrągłe ciastka od razu, więc czas pieczenia skraca się do 10-12 min... na rzecz innego kształtu, ale tu ważny jest smak. Czasem dodaję zamiast 1 szklanki płatków owsianych, 1 szklankę mąki razowej, wtedy są bardziej miękkie i łatwiejsze do pogryzienia. Czasem dodaję kakao, a czasem płatki kokosowe, czasem łyżkę masła orzechowego i smak się zmienia zupełnie...a czasem 1 starte jabłko i wtedy są dłużej "mokre". Aaa bez miodu też wychodzą, jak się wbije jajko jako zlepiacz :D Mhhmmmm

    • 1 0

  • uprażone płatki

    polecam wcześniej uprażyć płatki owsiane na patelni na maśle, na koniec prażenia dodać suszone owoce i miód i jeszcze minutę podsmażyć, zupełnie inny smak płatków :)

    • 0 0

  • (1)

    kto uważa, że Ania to fajna laska kciuk do góry :)

    • 17 2

    • Niechcący nacisnął sie kciuk w dół (beznadziejne dotykowe ekrany)

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Światowy Dzień Zdrowia

wykład

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

konsultacje

Najczęściej czytane