• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dieta z pudełka, czyli catering dietetyczny. Warto się skusić?

Aleksandra Wrona
19 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku

Moda na korzystanie z tzw. diety pudełkowej trwa w najlepsze. Nic dziwnego, coraz więcej osób ceni sobie zdrowy i aktywny tryb życia, jednak nie każdy ma czas i czerpie przyjemność z codziennego gotowania. Co chwilę pojawiają się nowe firmy oferujące catering dietetyczny. Zanim zdecydujemy się na codzienną dostawę pudełek z jedzeniem, warto dobrze przyjrzeć się ofertom, z których możemy skorzystać w Trójmieście.



Co sądzisz o diecie pudełkowej?

W teorii idea cateringu dietetycznego wydaje się jak najbardziej dobrym pomysłem. Codzienna dostawa zdrowych, świeżych i dobrze zbilansowanych posiłków to spora oszczędność czasu, choć niekoniecznie pieniędzy.

- Dieta pudełkowa jest na pewno lepszym pomysłem niż fast-food czy całodzienna głodówka, po której wieczorem "lodówka jest nasza". Dzięki jej systematyczności możemy wyregulować nasz metabolizm, a co za tym idzie - zejść z wagą - przyznaje Agnieszka KościowskaDietetyk dla Ciebie - Poradnia dietetyczna.
Podobnego zdania jest Mateusz Ratusznik, trener personalny, który dodaje, że rozwiązanie to sprawdzi się szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy ludzie są coraz bardziej zabiegani i nie mają czasu bądź siły na samodzielne przygotowywanie posiłków.

Agnieszka Kościowska zauważa jednak, że ta dieta może okazać się problematyczna u alergików pokarmowych oraz osób cierpiących na różne nietolerancje. Nie jest też dobrym rozwiązaniem dla ludzi, którzy często podróżują i przemieszczają się z miejsca na miejsce.

- Co prawda większość cateringów dietetycznych, podążając za trendami, oferuje pakiety bezglutenowe, bezlaktozowe itd., jednakże należy pamiętać, że aby posiłek był prawdziwe bezglutenowy, powinien być przyrządzany w odrębnych, sterylnych warunkach. W przypadku bardzo silnych alergii nawet najmniejsza dawka alergenu może prowadzić do np. zapaści - ostrzega Mateusz Ratusznik z firmy Functional Personal Trainer.
Wady i zalety cateringu dietetycznego

Agnieszka Kościowska do zalet cateringu dietetycznego zalicza m.in. regularność, urozmaicenie i dogodny czas spożywania posiłków, ważne jest też jednakowe zbilansowanie kaloryczne oraz wygoda i oszczędność czasu, z którymi wiąże się korzystanie z tego rodzaju usług.

Nie należy zapominać, że oprócz licznych zalet, korzystanie z diety pudełkowej ma też swoje wady.

- Nie uczy ono samodzielnego przygotowywania potraw, może zdarzyć się też, że propozycje danej firmy nie trafiają w nasze preferencje kulinarne. Zamawiając gotowe jedzenie pozbawiamy się wpływu na skład potraw, a przynoszone w pudełkach posiłki bardziej kojarzą się ze stołówką niż z domowym ogniskiem. Nie należy też zapominać o tym, że smak i wartość odżywcza potraw zmienia się na niekorzyść w czasie dłuższego przechowywania dań. Często wybieramy dla siebie zestawy ze zbyt małą ilością kalorii, co może prowadzić do niedoborów żywieniowych i efektu jojo. W momencie, gdy rezygnujemy z cateringu, brakuje nam wiedzy i umiejętności, żeby samemu utrzymać efekty diety - przestrzega Agnieszka Kościowska.
Jedną z wad, które wymienia Mateusz Ratusznik jest wysoka cena cateringu dietetycznego. Zwraca też uwagę na inny, bardzo ważny aspekt:

- Nie wszystkie firmy oferujące taki catering przykładają wagę do jakości używanych produktów. Często, by zminimalizować koszta, używają np. oleju rzepakowego do obróbki termicznej jak smażenie czy używają po części gotowych, kupionych dodatków - dressingów do sałatek, sosów do mięs. Wiadomo, że gotowe produkty tego typu charakteryzują się dużą zawartości niezdrowej soli jodowanej i chemicznych wypełniaczy.


  • Przykładowe dania z oferty Foody24
  • Przykładowe dania z oferty Foody24
  • Przykładowe dania z oferty Foody24
  • Przykładowe danie z oferty LightBox.
  • Przykładowe danie z oferty LightBox.
Dla kobiet, mężczyzn, sportowców, alergików

Zanim zdecydujemy się na catering dietetyczny, warto dokładnie porównać dostępne na rynku oferty. Niektóre firmy proponują aż kilkanaście różnych opcji, inne z pomocą dietetyka same komponują najlepszą dietę, jeszcze inne wierne są jednej filozofii odżywiania. Taką firmą jest Foody24, które jako jedyna firma na Pomorzu oferuje swoim klientom dietę Samuraja. Dostaniemy ją w trzech wariantach: dla kobiet, mężczyzn oraz dla osób aktywnych fizycznie.

- Przede wszystkim dieta Samuraja to brak glutenu, co jest idealne dla osób chorych, sportowców, czy osób chcących schudnąć. Nasza dieta jest dla każdego, bo na zdrową dietę nie ma wyjątków. (...) Nasza dieta przede wszystkim jest dla chorych na tarczycę, nietolerujących glutenu czy posiadających alergie pokarmowe, bo jeśli nawet ktoś ma nietolerancje choćby na jajka - my je wykluczymy. Prowadzimy mnóstwo osób w stanach chorobowych. Nefropatia nerek, zespół jelita drażliwego, sibo, wrzodziejące jelita, choroba Parkinsona, nadmierny stres oraz choroby autoimmunologiczne i wiele innych - wymienia Sylwester Kłos z Foody24.
Smakoszewo.pl oferuje za to dietę opartą o szczegółowy wywiad żywieniowy. Na ich stronie internetowej możemy wypełnić ankietę zawierającą pytania o alergie żywieniowe, przyjmowane leki, przebyte choroby, główne nawyki żywieniowe, stosowane diety, tryb życia, lubiane i nielubiane produkty.

- Zajmujemy się prowadzeniem jednostek chorobowych niemal wszystkich, począwszy od celiakii do chorób układu krążenia, chorób onkologicznych - mówi Katarzyna Studzińska Dyrektor Produkcji Smakoszewo.pl
Pracownia Smaku, oprócz posiłków, oferuje też opiekę dietetyka:

- Zapewniamy nie tylko przygotowanie zbilansowanej i odpowiedniej diety, ale też pełną opiekę merytoryczną i motywacyjną dietetyka medycznego w postaci konsultacji telefonicznej, online czy zachęcając do wizyty w naszym gabinecie - mówi Adrian Jeleniewski z Pracowni Smaku.
Dobór diety poprzedza wywiad żywieniowy, który również możemy wypełnić przez stronę internetową. Następnie konsultuje się z nami dietetyk, który dopełnia i doprecyzowuje wywiad, rozwiewa ewentualne wątpliwości, udziela niezbędnych informacji i dobiera kaloryczność. W ofercie Pracowni znajduje się 9 głównych opcji: normalna, activ (dla sportowców), bezglutenowa, wegetariańska, dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących, dla osób zmagających się z chorobami metabolicznymi (m.in. niedoczynność tarczycy, zapalenie Hashimoto, cukrzyca, nadciśnienie) oraz oczyszczająca dieta smoothies.

- W dietach specjalnych przy wyborze diety często niezbędne są badania: morfologia, poziom cholesterolu, glukozy, a w niektórych przypadkach ze schorzeniami hormonalnymi np. poziom TSH, FT3 czy FT4 w przypadku chorób tarczycy - dodaje Adrian Jeleniewski.
W ofercie firmy LightBox znajdziemy 4 główne opcje: Optimum (wzorowaną na diecie śródziemnomorskiej), No Fish (zbilansowaną dietę tradycyjną bez ryb), Vege (dietę laktoowowegetariańską) oraz Gluten Free (dietę bezglutenową). Możemy wybierać też z 5 poziomów kalorycznych (od 1000 do 2500 kcal dziennie), a pomocą w wyborze odpowiedniej diety służy dietetyk podczas bezpłatnej konsultacji telefonicznej. Można też skorzystać ze specjalnego kalkulatora na stronie internetowej, który podpowie jaki poziom kaloryczności wybrać, aby utrzymać obecną wagę, a jaki, aby schudnąć. Można nawet sprawdzić, jak szybko będzie spadać nasza waga. Jeśli więc chcemy do wakacji zrzucić np. 5 kg, kalkulator obliczy, jaką dietę wybrać i na jak długo, abyśmy zrealizowali swój cel.

- Są trzy główne grupy klientów korzystających z cateringu dietetycznego. Pierwsza to osoby, które chcą schudnąć. Początkowo ta właśnie grupa stanowiła zdecydowaną większość naszych klientów. Druga, coraz większa, to osoby, które chcą się zdrowo odżywiać, a nie mają czasu na samodzielnie przygotowywanie posiłków. Trzecia grupa to osoby, które mają specjalne potrzeby żywieniowe i poszukują np. diety bezglutenowej, ewentualnie są wegetarianami, więc w sklepie, kantynie biurowej czy restauracji mają ograniczony wybór - dodaje Melchior Karpiński, prezes LightBox.
  • Przykładowe danie z oferty LightBox.
  • Przykładowe dania z oferty LightBox.
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
  • Przykładowe danie z oferty Pracowni Smaku
Ceny i menu

Ceny cateringu dietetycznego różnią się w zależności od tego jaką opcję wybierzemy oraz ile posiłków chcemy otrzymywać. Do wyboru mamy najczęściej pakiety tygodniowe i miesięczne, z weekendami lub bez. Ceny plasują się w przedziale od 1000-2000zł od osoby. Przykładowo, w Foody24 za 20 dni podczas których dostaniemy śniadanie, lunch, obiad i kolację, zapłacimy od 1350 do 1700 zł. W Smakoszewo.pl ceny za 4 tygodnie diety, wahają się od 1060 zł (opcja bez weekendów) do 1904 zł (dieta 2700 kcal z weekendami). W Pracowni Smaku za 20 dni zapłacimy 1060 zł do 1200 zł, a LightBox bez weekendów to koszt od 1080zł do 1380zł.

Czy warto?

Dieta pudełkowa ma zarówno plusy, jak i minusy. Ważne, żeby dobierając opcję dla siebie, kierować się zdrowym rozsądkiem.

- Sprawdźmy, czy wybrana przez nas firma ściśle współpracuje z dietetykiem oraz jaki jest skład jakościowy posiłków tzn. urozmaicenie, świeżość, unikanie cukrów prostych, tłuszczów trans, glutaminianu sodu i innych szkodliwych dodatków. Wybierzmy firmę, która oferuje konsultację dietetyczną i przeprowadza szczegółowy wywiad. Moim zdaniem, lepiej jednak przejść na własną dietę "pudełkową", którą sami wykonamy w domu - podsumowuje dietetyk Agnieszka Kościowska.

Miejsca

Opinie (245) ponad 50 zablokowanych

  • Zdrowe jedzenie, które większość w pracy podgrzewa w mikrofali. Gdzie sens i logika?

    • 5 1

  • Jak przeczytałem

    Cene tych usług to się złapałem za głowę. Serwis mojego paseratti w TDI jest dużo tańszy . Następnie pokazałem ceny mojej Halince. Do teraz biedna nie może dojść do siebie .

    • 3 2

  • Żarcie dla leniwych (1)

    Ale jak ktoś lubi płacic krocie za coś co jest warte 5 x mniej :)

    • 5 3

    • Tak, są ludzie, których na to stać bez zaciskania pasa

      jest popyt, jest podaż

      a zaraz-leniwi ?
      wola np. w tym czasie czytać książki, uczyć się języków, barć lekcje tańca, albo pójść na basen.

      • 3 3

  • Ja sama przygotowuje sobie posiłki :D Takie są najzdrowsze. Przynajmniej wiem co jem, Korzystam z pudełek do tego przeznaczonych. Polecam http://fit60dni.blogspot.com/2016/12/ak-wytrzymac-na-diecie-kiedy-pracujesz.html

    • 0 3

  • Festiwal Coraz Gorszej Polszczyzny

    trwa w najlepsze, trojmiasto.pl - nie uczy ono, można za to jak najbardziej zejść z wagą (umrzeć jako grubas)

    • 2 1

  • A nikt nie wspomnial ze zarcie podgrzewane w plastyku powoduje raka?

    • 3 1

  • Trzeba miec duzo zaufania do firmy zeby liczyc na to, ze rzeczywiscie nie podaje smieci.

    • 4 1

  • Zrezygnowałam po miesiącu.

    Korzystałam z Rucoli. Pierwszy tydzień da się wytrzymać, potem już nie można zniesć tego, że wszystko jakieś takie suche, zimne, niedoprawione, zapakowane w plastik, co odbiera apetyt. Jasne, wielkim plusem jest, to że masz jedzenie na cały dzień i nie musisz się martwić. Na dłuższą metę nie do wytrzymania. Masz ochotę na jajko na miękko a tam znowu twarożek. Poza tym w piątek przywozili na cały weekend i np. obrane (nie wiem czemu) mandarynki w niedziele juz nie były apetyczne.

    • 4 0

  • :D

    Czy na tym pierwszym zdjeciu sa dwie kromeczki chleba, dwa plastereczki sera, 4 rzodkiewki, pol mandarynki, troche musli i jogurtu ? Was ludzie do konca juz pogrzalo w tym kraju :D

    • 1 1

  • A ja lubie

    A ja mam same pozytywne wspomnienia zwizane z cateringiem. Korzystalam przez rok z cateringu z mrrollo, super jedzenie, smaczne i zawsze swieze, a mialam w tamtym okresie bardzo duzo pracy wiec nie bylo mowy o przygotowywaniu samej jedzenie. Bardzo na plus :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Prowadzenie cukrzycy u kobiet z cukrzycą ciążową lub cukrzycą typu I

badania

Młodzieżowa Grupa Wsparcia

100 zł
warsztaty

Dzień dla Zdrowia w Galerii Morena

badania, konsultacje

Najczęściej czytane