• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chrzan w kuchni, łazience, apteczce. Zrób to sam

Agnieszka Majewska
10 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Czekolada - leczy i pielęgnuje czy tylko smakuje?
Wiedzieliście, że z chrzanu możecie zrobić doskonałe, domowe kosmetyki czy specyfiki działające kojąco na zdrowie, np.: syrop i przeciwbólowe okłady rozgrzewające? W tekście znajdziecie kilka prostych przepisów. Wiedzieliście, że z chrzanu możecie zrobić doskonałe, domowe kosmetyki czy specyfiki działające kojąco na zdrowie, np.: syrop i przeciwbólowe okłady rozgrzewające? W tekście znajdziecie kilka prostych przepisów.

Cierpisz na niestrawność? A może nie masz apetytu? A do tego dokucza ci ból pleców? Sięgnij po chrzan, czyli nasz słowiański żeń-szeń, który plasuje się w czołówce prozdrowotnych przypraw. Zanim stał się popularnym dodatkiem, chrzan wykorzystywany był głównie jako remedium na wiele schorzeń, pora do tego wrócić. Sprawdź, dlaczego powinien gościć częściej w naszych domach i co możemy zyskać cennego dla zdrowia i urody.



Czy jadasz/używasz w domu chrzanu?

Skład, który robi wrażenie

Korzeń chrzanu to bomba witaminowa, w skład której wchodzą: witamina A, B, B1, B2, E, a zawartość witaminy C przewyższa tę zawartą w cytrynach czy pomarańczach! Do tego mnóstwo składników mineralnych, wśród których znajdziemy między innymi magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, sód, cynk, siarkę oraz jod. Jest źródłem błonnika, tłuszczy, węglowodanów, olejków eterycznych, a także fitoncydów, czyli naturalnych substancji bakteriobójczych.

Czytaj więcej artykułów z cyklu: "Natura dla zdrowia i urody"

Chrzan w służbie urody

Mało kto wie, że chrzan, a właściwie sok z chrzanu może być również kosmetykiem poprawiającym i dbającym o naszą urodę. Zmniejsza i wygładza zmarszczki, minimalizuje oznaki starzenia się skóry, wybiela i rozjaśnia piegi, plamy i wszelkie przebarwienia słoneczne, a cerę czyni niezmiernie delikatną, rozświetloną i miękką. Sprawdza się w pielęgnacji cery dojrzałej, zmęczonej i tej z pierwszymi oznakami starzenia, ale ukojenie znajdzie w nim też cera tłusta, trądzikowa i z wypryskami, bowiem chrzan działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, a także regenerująco - leczy i goi powstałe rany. Czasem ciężko dostać preparaty do pielęgnacji z chrzanem w roli głównej, ale na szczęście kosmetyki z chrzanu są bardzo proste do wykonania w domu.

Tonik rozjaśniający do każdej cery. Średniej wielkości świeży korzeń chrzanu trzemy na drobnej tarce lub kroimy na drobne kawałki, a potem zalewamy go szklanką octu winnego lub jabłkowego i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie odcedzamy i przemywamy twarz co najmniej dwa razy dziennie. Pielęgnuje on każdy rodzaj skóry, a przy regularnym stosowaniu czyni ją delikatną. Rozjaśnia przebarwienia i blizny, a do tego działa wygładzająco oraz bakterio- i grzybobójczo.

Tonik rozjaśniający z chrzanu pielęgnuje każdy rodzaj skóry, a przy regularnym stosowaniu czyni ją delikatną.


Tonik rozjaśniający z chrzanu pielęgnuje każdy rodzaj skóry, a przy regularnym stosowaniu czyni ją delikatną.
Do zminimalizowania oznak starzenia się skóry, by zmniejszyć zmarszczki czy rozjaśnić piegi i przebarwienia idealna jest szybka i prosta maseczka chrzanowa. Wystarczy świeży starty korzeń wymieszać z jogurtem naturalnym i nałożyć na twarz na 15 minut. Możemy też zamiast jogurtu namoczyć korzeń w mleku lub occie jabłkowym lub truskawkowym.

Świeży starty korzeń chrzanu wystarczy wymieszać z jogurtem naturalnym, by otrzymać maseczkę na twarz.


Świeży starty korzeń chrzanu wystarczy wymieszać z jogurtem naturalnym, by otrzymać maseczkę na twarz.
Kurację oczyszczania twarzy uzupełni mleczko chrzanowe. I znów: świeży chrzan, drobno starty, zalewamy mlekiem (pół litra) i gotujemy około 10 minut. Ciepłym roztworem przemywamy twarz rano i wieczorem. Możemy dodać garść płatków owsianych, a także zamienić mleko zwykłe na kozie lub migdałowe. Wszystko zależy od naszej inwencji, a także potrzeb skóry. Mleczko sprawi, że cera będzie nie tylko oczyszczona, ale zregenerowana i wybielona.

Chrzanowe mleczko świetnie oczyszcza twarz. Chrzanowe mleczko świetnie oczyszcza twarz.
Toniki, maseczki i mleczka na bazie chrzanu są gwarancją zdrowej i promiennej skóry, niemniej pamiętajmy, żeby przed zastosowaniem powyższych kosmetyków zrobić próbę uczuleniową w niewidocznym miejscu (np. za uchem).

Na zdrowie!

Przede wszystkim chrzan pełni rolę naturalnego antybiotyku i to bez skutków ubocznych! Ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze, podobnie jak czosnek czy cebula, ale w przeciwieństwie do nich, po zjedzeniu chrzanu nie wydzielamy specyficznego zapachu. Może i powinien być stosowany w przeziębieniach, zapaleniach oskrzeli, migdałków czy zatok. Zwalcza ból gardła, uporczywy kaszel i katar, a do tego wspiera i podnosi odporność organizmu. Przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie i funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego, stąd jest popularnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza tych tłustych.

- Przyspiesza metabolizm, nasila procesy trawienne, między innymi wspomaga pracę woreczka żółciowego, a więc jest zalecany po spożyciu albo w trakcie, jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, to też jest fajny pomysł na święta, żeby sobie dodawać chrzan do tłustych dań, dodatkowo skutecznie obniżymy zły cholesterol. Działa moczopędnie, więc polecany jest dla osób, które mają problemy z gromadzeniem wody metabolicznej - mówi Maja Lewandowska, dietetyk z gdańskiego Naturhouse. - Ciekawostką jest, że wykorzystujemy nie tylko korzeń, ale też liście chrzanu, które chronią żywność przed zepsuciem. Można w te liście chrzanu zawijać np. masło lub wędliny na wyjeździe, nie popsują się wtedy tak szybko.
Co więcej, chrzan ma też działanie pleśniobójcze, a co za tym idzie, jego spożywanie zapobiega rozwijaniu się w jelitach drożdżycy (kandydozy). Chrzan to nieoceniony lek na bóle reumatyczne i korzonkowe, odkwasza też organizm i oczyszcza go z toksyn. Dodatkowo pobudzi apetyt, podniesie ciśnienie krwi, a zimą docenimy jego właściwości rozgrzewające.

Czy wiecie, że chrzan zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka, ogranicza występowanie raka pęcherza, a także hamuje rozwój komórek raka płuc czy przełyku? Należy on do grupy kapustowatych i podobnie jak inne z tej rodziny - kapusta, brukselka, brokuły czy kalafior - wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Mimo tego, że w Polsce występuje głównie jako przyprawa, w innych europejskich krajach - takich jak Szwajcaria, Francja czy Holandia - chrzan jest oficjalnie uznawany za lek.

Chrzan można spożywać w różnych formach (na przykład pokrojony w paski), nie tylko jako starty korzeń służący nam za przyprawę, choć taki niewątpliwie ma najwięcej amatorów.

- Smak chrzanu jest smakiem typowym dla tradycyjnej polskiej kuchni i dość często pojawia się w naszej kuchni ze względu na walory smakowe, ale też zdrowotne. Za charakterystyczny zapach chrzanu odpowiedzialny jest olejek gorczycowy. Substancja ta chroni organizm przed rakiem, zwalcza bakterie, grzyby i wirusy, warto więc włączyć go na stałe do naszej diety - radzi dietetyczka, Agata Maślanek z cateringu dietetycznego Zażarcie. - Mimo, że w sklepach można znaleźć tarty chrzan w słoiczkach, często jego skład pozostawia wiele do życzenia. Dlatego w trosce o swoje zdrowie, warto przygotować go samemu.
Kierując się zasadą, że im coś jest prostsze, tym lepsze, przedstawiamy nasz przepis na około 200-300 ml chrzanu:

Domowy chrzan

Chrzan domowej roboty może być świetnym dodatkiem do kanapek. Chrzan domowej roboty może być świetnym dodatkiem do kanapek.
3 korzenie chrzanu obrać i bardzo drobno zetrzeć. Zalać kilkoma łyżkami wrzącej wody, dodać do smaku 2-3 łyżeczki soku z cytryny. Opcjonalnie można użyć odrobiny nierafinowanego cukru.

To, co dodamy do chrzanu jest kwestią indywidualnego smaku. Możemy dodać sok z cytryny lub dowolny ocet, dodać przypraw, jogurtu lub połączyć z twarogiem, masłem, borówkami, żurawiną, jabłkiem. Przepisów jest co niemiara, wszystko zależy od naszych upodobań i zapotrzebowania. Odpowiednio przygotowany chrzan pomoże też nam na różne dolegliwości.

Na opuchliznę Do 500 ml wrzątku dodajemy gruby plaster chrzanu oraz kilka ziarenek gorczycy. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Pijemy po kilka łyżek w przypadku zatrzymywania wody w organizmie.

Syrop z chrzanu na kaszel i nieżyt dróg oddechowych Do 100 gram startego chrzanu dodaj pół szklanki przegotowanej i przestudzonej wody i zostaw pod przykryciem na pół godziny. Powstały w ten sposób sok należy odcisnąć i dodać 100 gram miodu, syropu lub soku i wymieszać. Spożywamy 3 razy dziennie po jednej łyżce, dzieciom podajemy po łyżeczce.

Przeciwbólowe okłady rozgrzewające. Korzeń utarty na miazgę nałożyć na gazę i przyłożyć do miejsc zmienionych chorobowo (reumatyzm, bóle stawowe, gościec, nadwyrężenie ścięgien), nakryć woreczkiem lub folią, a na wierzch położyć koc lub ręcznik i trzymać do momentu pojawienia się uczucia silnego pieczenia. Okłady takie powinny trwać na początku przez 5-8 minut, po pewnym czasie 10, następnie do 15-20 minut. Po zdjęciu okładu wytrzeć skórę do sucha, w przypadku silnego pieczenia posmarować lekkim kremem lub wazeliną. Nie jest to zabieg miły, bo uczucie palenia pojawia się i znika dość często, niemniej jest on bardzo skuteczny (stosowany nawet w jednym z polskich szpitali). Zamiast miazgi można też nacierać bolące miejsca sokiem odciśniętym ze świeżo utartego chrzanu.

Przeciwwskazania

Zbiory chrzanu zaczynają się późną jesienią, wtedy też jest najsmaczniejszy i najskuteczniejszy, jednak bez problemu można go kupić przez cały rok.
Zbiory chrzanu zaczynają się późną jesienią, wtedy też jest najsmaczniejszy i najskuteczniejszy, jednak bez problemu można go kupić przez cały rok.
- To, co ważne i na co powinno się zwrócić uwagę, to że chrzanu nie powinny stosować (albo powinny stosować w ograniczonych ilościach) osoby, które mają wrzody żołądka, cierpią na jakiekolwiek choroby nerek, które mają jakiekolwiek problemy z tarczycą i z wolem - przypomina Maja Lewandowska.
Chrzan nie jest wskazany również dla osób z problemami gastrycznymi, marskością wątroby, chorobami układu pokarmowego, a także dla dzieci poniżej drugiego roku życia. Nie powinno się również przyjmować na raz dużych ilości chrzanu (więcej niż 40 gram) ponieważ może spowodować wymioty i silne pocenie się.

Jak, gdzie i co wybierać?

Chrzan często sadzony jest na działkach i w ogródkach, a dziko rośnie na łąkach, podmokłych terenach, przy rowach. Zbiory chrzanu zaczynają się późną jesienią, wtedy też jest najsmaczniejszy i najskuteczniejszy, jednak bez problemu można go kupić przez cały rok. Możemy też zebrać go sami w sezonie, pod warunkiem, że wiemy jak wygląda, a zbiorów dokonamy z dala od miasta. Tym, którzy nie mają takiej możliwości, polecam targi, hale warzywne i dobrze zaopatrzone warzywniaki.

Na co zwracać uwagę przy zakupie? Świeży chrzan powinien być jędrny, mięsisty, bez plam, zdrewniałych czy zazielenionych części, po przekrojeniu biało-kremowy i wilgotny, a jeśli mieści się w wymiarach: grubość około 2,5 cm, długość od 25 cm - to jest to chrzan idealny.

Nie zachęcam do kupowania gotowego chrzanu w słoiczkach, nie jest nawet w połowie tak wartościowy jak ten zrobiony samemu i nie jest to produkt, po który warto sięgać ani na co dzień, ani od święta. Gorąco zachęcam za to do zrobienia chrzanowych specyfików samemu, ze świeżego korzenia. Są o niebo zdrowsze, a my unikamy sztucznych dodatków i konserwantów.

Miejsca

Opinie (25) 2 zablokowane

  • A zadziala na wypadajace wlosy? (3)

    Od miesiecy sie borykam z tym problemem i nawet leki za gruba kase mi nie pomagaja

    • 4 2

    • Włosy wypadają od nadmiaru testosteronu

      Spróbuj brać estrogen, będzie ciekawiej :P

      • 5 1

    • Polecam smarowanie skóry głowy sokiem z czarnej rzepy- najlepiej to przecisnąć przez sokowirówkę i trzymać w słoiczku. nalożyć płyn na głowę i założyć taki fryzjerski czepek lub folię przezroczystą i przytrzymać trochę czasu. Lepiej robić to w samotności, bo zapach jest dość intensywny. Przy regularnym stosowaniu naprawdę działa cuda. JEst to przetestowane przez moją Mamę/ Szczerze polecam- czarna rzepa do dostania od ręki przy Hali :)

      • 6 1

    • Spróbuj na 3 godziny przed każdym myciem włosów wetrzeć w skórę głowy miksturę, która składa się z: 1 łyżka stołowa nafty nieoczyszczonej (do lampy), 1 łyżka oleju rycynowego, 1 żółtko lub 2 (zależy od wielkości) i sok z 1/2 cytryny.
      Rozmieszaj składniki i po wtarciu w skórę załóż worek foliowy na głowę, lub czepek. Po tym czasie zmyj szamponem, albo płynem do higieny intymnej (jest delikatniejszy) - serio. Trzeba kurację stosować ok. 6 miesięcy. i być cierpliwym.

      • 0 0

  • "a zawartość witaminy C przewyższa tę zawartą w cytrynach czy pomarańczach" (5)

    I co z tego? Nie ma żadnych jednoznacznych naukowych badań potwierdzających, że witamina C pomaga na cokolwiek za wyjątkiem szkorbutu. A poza tym i tak jest powszechnie dodawana do różnych produktów jako konserwant (E300), a nadmiar witaminy C przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych.

    • 2 9

    • i co z tego?

      ciesz się nie będziesz miał szkorbutu.

      • 3 1

    • nico (1)

      proponuje poczytać trochę więcej o właściwościach witaminy C, bo na szkorbucie się na pewno nie kończy :) a nam, paniom, pomaga między innymi w hamowaniu wolnych rodników, czyli starzejemy się wolniej! i o to chodzi :)

      • 3 1

      • Jakbym nie czytał, to bym nie wiedział

        Że witamina C to ściema wykorzytywana właśnie przez firmy farmaceutyczne. Odsyłam do słynnego badania Hermanna Schwarza z 1973 roku

        • 1 2

    • a dzisiaj to jakie dopalacze brałeś??

      • 2 0

    • Nieprawda! Witamina C to najsilniejszy antyoksydant!! badania są, tylko nikt ich nie ujawnia bo lekarze i przemysły farmaceutyczne nie miałby co robic:), co do powstawania kamieni nerkowych to obalone, głupota! radze poczytać książke Jerzego Zięby Ukryte terpaie- mega mądra, oakzująca cała prawdę:) polecam bardzo

      • 3 1

  • świetnie.

    To ciekawe, ale chrzan nauczyłem się jeść dopiero po 20 roku życia. Nie wiedziałem że ma tyle właściwości :)

    • 6 0

  • czy każdy w mieście teraz musi być rolnikiem (1)

    kupić działkę i chować wszystko co ma zjeść?W tym kraju który jest rynkiem zbytu tandety i sieciowego jedzenia na szczęście nie do końca .Można znaleźć normalną żywność tylko trzeba czytać etykiety.Identycznie z chrzanem i wszystkim.Gdybym miał wszytko sam przygotowywać to niemial bym czasu na
    nic!!Bruksela nie chce się zgodzić na zakazanie śmieciowej żywnosci bo jej politycy dostają kasę od producentów i to jest legalne bo strefy wpływów lobbystów są legalne.....,ale nie można dać się zwariować mieszkamy w mieście i placimy poto za gotowe produkty by nietracić czasu
    .

    • 6 3

    • żadne etykiety - i szukanie igły w stogu marketów - jedziesz na rynek i kupujesz świeży korzeń chrzanu od starszego jegomościa, który ma kilka słoików na sprzedaż i siateczkę korzenia... i ciężko stoi na chłodzie żeby tylko pare zlotych do emerytury dorobić , sprzedając (nielegalnie) płody z własnego ogródka/działki - gwarantuje Ci że lepszego chrzanu nie kupisz w żadnym markecie!

      • 8 0

  • Chrzanienie dla ciemnego luda (4)

    ... aż mi się nie chce więcej pisać.
    Co tydzień nowa cudowna roślina.
    A ludzie jak chorowali tak chorują, zmarszczki się pojawiają i włosy wypadają.
    No ale nadzieja umiera ostatnia.
    Mnie pewien buddyjski mnich, na łożu śmierci, zdradził w sekrecie, że na te wszystkie problemy najlepsza jest psia kupa. Tylko nikt o tym nie mówi... wiadomo dlaczego, koncerny farmaceutyczne straciłyby miliardy.

    • 4 11

    • ludzie chorują i umierają... (3)

      o rety, jakie to niesprawiedliwe... Faktycznie, przestańmy się leczyć i zdechnijmy od razu. :)

      • 6 1

      • Życzę powodzenia w leczeniu się chrzanem... koniecznie daj znać jakie były efekty. (2)

        • 1 4

        • (1)

          Od ponad 10 lat nie byłem u lekarza z przeziębieniem, anginą, kaszlem, bólem gardła, itd.

          Przy w/w infekcjach nie używam sztucznych farmaceutyków i stosuję chrzan, imbir, czosnek, propolis/miód. 3-4 dni i wracam do zdrowia.

          • 8 0

          • ja tak samo

            ale ludzie nie jedzą czosnku bo ostry i im śmierdzi,
            cebuli też nie, imbiru tez nie (bo to jakiś wynalazek zagraniczny),
            miodu tez nie bo drogi,
            tylko frytki i schabowy, frytki i schabowy
            (nie ma w tym nic złego, tez tak jem ale to nie cała moja dieta)
            ale co wam powiem najlepiej zapoboga przeziębieniom,
            nie jeździć komunikacją miejską ha, powaznie.

            • 1 0

  • chrzan żurawinowy do mięs - poezja (1)

    jw.

    • 8 1

    • ha, właśnie wczoraj kupiłem żurawinki

      tak mnie jakoś instynktownie naszło

      • 1 0

  • Chrzan (1)

    Z tego co przeczytałem to chrzan dla ludzi zdrowych chociaż nie koniecznie bo podnosi ciśnienie ale beka redaktorku

    • 3 5

    • no to z czosnkiem, czosnek obniży ciśnienie

      i zmieni metabolzim na kilka dni nawet

      • 0 0

  • pani redaktor (1)

    Nie ma takiego organu, jak woreczek żółciowy! Poprawna nazwa to pęcherzyk żółciowy

    • 3 3

    • ja tam mam woreczek

      i żyję z tym jakoś :)

      • 2 0

  • Jak przechowywać chrzan

    Jak długo i w jaki sposób można przechowywać zebrany chrzan, czy trzeba go zamrozić ?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Depresja poporodowa. Rozmowa z psycholożką Martą Zawadzką-Zboś

spotkanie, konsultacje

Targi kosmetyczne i fryzjerskie - Uroda

targi

IV Gdańskie Dni Zdrowia

spotkanie, konferencja

Najczęściej czytane