• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bezpieczne grzybobranie

Natalia Morawiak
21 października 2010 (artykuł sprzed 13 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Dokąd na grzyby w okolicach Trójmiasta?
Zbierając grzyby pamiętajmy, żeby wybierać tylko te gatunki, które znamy. Nieostrożność może kosztować życie. Zbierając grzyby pamiętajmy, żeby wybierać tylko te gatunki, które znamy. Nieostrożność może kosztować życie.

Grzybiarz jak saper - myli się tylko raz, a to i tak o jeden raz za dużo. Nawet doświadczonym grzybiarzom zdarza się pomyłka, a ta może kosztować zdrowie albo życie. Czas spędzony w lesie nie eliminuje zagrożenia - pewny swojej wiedzy grzybiarz może łatwo przecenić swoją umiejętność odróżniania grzybów trujących od jadalnych.



Popełnić błąd przy wybieraniu egzemplarzy jadalnych jest łatwo. A rutyna, tak jak w przypadku kierowców, nie jest dobrym doradcą. Podstawowa wiedza - nie zbieramy grzybów z blaszkami pod kapeluszem, bo to właśnie wśród nich najwięcej jest gatunków trujących. Unikamy też zbierania młodych egzemplarzy, gdyż te nie mają jeszcze cech właściwych swojemu gatunkowi i dlatego trudno ocenić ich jadalność. Podczas grzybobrania bezpiecznie jest mieć przy sobie atlas z grzybami.

Trzeba pamiętać, że zebrane grzyby wciąż wydzielają ciepło, wilgoć i dwutlenek węgla. Dlatego też zbiera się je do koszyka, a nie do plastikowej torby czy wiadra. Bez wentylacji, w zamkniętym pojemniku, grzyby szybciej się psują, a rozmnażające się bakterie i produkty rozkładu także mogą spowodować poważne zatrucie. Dobrze jest przygotować grzyby tego samego dnia, krótko po ich zebraniu. Nie jemy grzybów robaczywych (nie zawsze udaje się rozpoznać robaczywe egzemplarze w trakcie zbierania) ani takich, co do których mamy wątpliwości, czy są jadalne. Także osobniki stare i przejrzałe nie są jadalne.

Grzyby są ciężkostrawne - popularne kurki oraz maślaki długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Dlatego też grzybów nie powinny jeść dzieci, osoby starsze oraz takie, które borykają się z chorobami przewodu pokarmowego.

Objawy zatrucia mogą różnić się w zależności od rodzaju grzybów, a w zasadzie od substancji trujących w nich zawartych. Jeśli jest to muskaryna (trujący alkaloid, zawarty np. w muchomorach czerwonych, strzępiakach i lejkówkach), wówczas, oprócz wymiotów i bólu brzucha, mogą pojawić się również: ślinotok, obfite poty, łzawienie, uczucie gorąca, zaczerwienienie twarzy, zaburzenia wzrokowe. Jeśli substancją działającą była atropina, do objawów mogą dołączyć halucynacje (wzrokowe i słuchowe), pobudzenie ruchowe i psychiczne i drgawki. Także grzyby jadalne mogą spowodować nieżyt żołądka - najczęściej wówczas, gdy zostały nieprawidłowo przygotowane (np. nie zostały ugotowane).

Objawy zatrucia grzybowego nie muszą wystąpić od razu. Można się poczuć źle zarówno 15 minut po spożyciu, jak i dopiero 24 godziny później. Kiedy należy bić na alarm?

- Kiedy po spożyciu grzybów pojawią się tzw. objawy dyspeptyczne, czyli bóle brzucha, wymioty. Wówczas trzeba niezwłocznie udać się do lekarza - radzi dr Grażyna Sikorska z Kliniki Pediatrii, Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci w Gdańsku.

Szybka pomoc decyduje o przeżyciu zatrutego, dlatego to niezwykle ważne, aby jak najprędzej dostarczyć osobę z podejrzeniem zatrucia do szpitala. Zanim chory trafi pod opiekę lekarzy, można spróbować wywołać wymioty i podać osoloną wodę (wymioty można wywołać, wkładając dwa palce głęboko do gardła). Nie zaszkodzi zabezpieczenie materiałów od chorych (np. wymiocin) i resztek pokarmu - przyspieszy to identyfikację grzyba i umożliwi szybszą diagnozę oraz leczenie. Niezwłoczne płukanie żołądka może uratować życie. Nawet jeśli zatrutego uda się uratować, to musi się on liczyć z poważnymi powikłaniami zdrowotnymi - toksyny (w zatruciach cytotropowych) uszkadzają narządy wewnętrzne: nerki, wątrobę, śledzionę, serce.

Opinie (24) 2 zablokowane

  • Teraz to ten artykuł po grzybach... (1)

    • 26 1

    • normalne dla tego portalu

      • 8 2

  • Może powstał z myślą o przyszłym roku?:-)

    • 13 2

  • Wszysrkie grzyby są jadalne!

    Ale niektóre tylko jeden raz.

    • 15 1

  • Wydrukuję i schowam do szafy..

    Będzie na przyszły rok..

    • 9 1

  • najlepszym sposobem jest noszenie klapek :)

    • 3 1

  • Grzyby teraz?

    Rychło Marychno,,,,,,,,,,,,,,

    • 7 2

  • to muchomor czerwony truje czy nie? (5)

    • 0 1

    • Nie. Zabija! (2)

      • 0 3

      • z tego co wiem, to był używany przez słowiańskich szamanów

        nie jako trucizna

        • 2 1

      • bardzo żadko zabija, jak będziesz jadł to w którymś momencie będziesz miał taką faze, że zapomnisz że masz cos do jedzenia, co najwyżej rzyganko małe bo jest strasznie gorzki.

        • 1 0

    • Lekuchno tylko

      a głównie niezły dopalacz.

      • 0 0

    • muchomor czerwony

      nie jest grybem trującym, ogolnie- niejadalnym, co nie oznacza ze nie mozna sie nim otruc, wszystko zalezy tutaj od dawki; z dopalaczy nie polecam amanita muscaria nawet suszonych

      • 0 0

  • Ale się spóźnili!

    Lalalalala!!

    • 2 0

  • jak bezpiecznie to tylko w gumie (1)

    gumowe kalosze w podmokłym lesie nie przemakają :-)

    • 5 1

    • Albo naciągnąć prezerwatywy na skarpetki.

      • 0 0

  • "Zbierając grzyby pamiętajmy, żeby wybierać tylko te gatunki, które znamy" (1)

    ja znam tylko muchomory i co pani Natalia na to ?

    • 5 2

    • zbierać, ale dla teściowej na zupę

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

IV Gdańskie Dni Zdrowia

spotkanie, konferencja

Konferencja "SM i co z tego?"

konferencja

Rola osoby towarzyszącej w porodzie warsztaty dla mamy i taty

warsztaty, konsultacje

Najczęściej czytane